Intake
Intake voor studenten
Kom jij studeren bij Nimeto? Welkom! Wanneer je je aanmeldt voor een studie bij ons, doen wij eerst een intake. Zo krijgen we een goed beeld van jou. Dat zorgt ervoor dat we de beste match vinden tussen jou en de studies die wij aanbieden.
Hoe verloopt ons intakeproces?
Je hebt je aangemeld voor een opleiding bij Nimeto - en nu? Tijd voor de intake! Voordat we je uitnodigen voor een intake, hebben we eerst een aantal dingen van jou nodig:
• Je Digitaal Doorstroom Dossier (DDD)
• Een volledig ingevuld aanmeldformulier
Wanneer deze binnen zijn, verwerken we jouw aanmelding. Als je voldoet aan de toelatingseisen, begint het intakeproces. Onze intake bestaat uit een gesprek en soms een praktijkopdracht. Daarbij kijken we naar jouw motivatie en enthousiasme om te beginnen met de opleiding.
Tijdens het intakegesprek hebben wij de kans om jou te leren kennen. We kijken daarbij niet alleen naar jouw vooropleiding en de vakken die jij gedaan hebt. We kijken ook naar jou als persoon. Op basis daarvan geven wij je een advies over je vervolgopleiding.
Naast een intakegesprek bestaat de intake soms ook uit praktijkopdrachten. De reden hiervoor is dat we hiermee jouw beroepsgeschiktheid voor de opleiding kunnen zien. Hoe deze praktijkopdrachten er precies uitzien, hangt ervan af voor welke opleiding jij je hebt aangemeld. Voor sommige opleidingen is een praktijkopdracht niet noodzakelijk om de intake af te kunnen ronden.
Wanneer vindt de intake plaats?
Wanneer je een studie wilt volgen bij Nimeto, raden wij je aan om je voor 1 april aan te melden. Dan is er nog de meeste kans dat er plek voor jou is bij de opleiding die jij leuk vindt. Wanneer je intakegesprek precies plaatsvindt hangt af van wanneer jij je precies aanmeldt. Wij houden elk schooljaar op een aantal vaste momenten intakes.
Wat gebeurt er na de intake?
Wat gebeurt er nadat jouw intake is afgerond? Wij beoordelen jouw intake en geven je een studieadvies. Je kunt een positief of negatief advies krijgen voor de studie van jouw keuze. Ook kun je een uitnodiging krijgen voor een verlengde intake. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer jij extra begeleiding nodig hebt door een beperking. Geen zorgen: we doen dit om jou te helpen!
Als jij geknipt bent voor de opleiding die je hebt gekozen, geven we je een positief advies. Dan plaatsen wij je voor de opleiding van jouw keuze. In dit geval zien we je aan het begin van het schooljaar (in augustus of september) terug als Nimeto-student.
In sommige gevallen geven we een negatief advies. Dit doen we wanneer we denken dat de opleiding van jouw keuze niet bij je past. Dit is slechts een advies. Je kunt ervoor kiezen de opleiding alsnog te proberen. Alleen bij de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving kun je worden afgewezen. In dat geval spreken wij van een bindend negatief advies.
Nog een andere mogelijkheid is, dat we jou na het intakegesprek uitnodigen voor een verlengde intake. Dit kan gebeuren om een aantal redenen:
- Je hebt een extra ondersteuningsbehoefte of een beperking.
- Je neemt nu deel aan voortgezet speciaal onderwijs (VSO), praktijkonderwijs (PRO) of leerwegondersteunend onderwijs (LWOO onderwijs).
- Je zit nu op een andere MBO-school.
- Je hebt een periode geen onderwijs gevolgd. Bijvoorbeeld omdat je eerst hebt gewerkt of een tijd een uitkering hebt ontvangen.
- Wij twijfelen over je beroepsgeschiktheid bij de eerste intake.
De verlengde intake bestaat uit een gesprek en mogelijk een test (AMN Talentscan). Na de verlengde intake krijg je een positief of negatief advies voor de studie van jouw keuze.
Positief advies
Als jij geknipt bent voor de opleiding die je hebt gekozen, geven we je een positief advies. Dan plaatsen wij je voor de opleiding van jouw keuze. In dat geval zien we je aan het begin van het schooljaar terug als Nimeto-student.
Negatief advies
In sommige gevallen geven we een negatief advies. Dit doen we wanneer we denken dat de opleiding van jouw keuze niet bij je past. Dit is slechts een advies. Je kunt ervoor kiezen de opleiding alsnog te proberen. Alleen bij de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving kun je worden afgewezen bij een negatief advies.
Hoe bereid je je voor op de intake?
Vóór de intake is het belangrijk dat wij de juiste documenten van jou hebben. Zorg er dus voor dat je je aanmeldformulier en digitaal doorstroomdossier op tijd hebt ingeleverd. Dan pas ben je klaar voor je intake.
Tip: kom niet met lege handen opdagen! Bouw alvast een portfolio op met foto’s van kunstwerken of projecten die jou inspireren. Dit portfolio moet passen bij de opleiding die jij wilt gaan doen.
Misschien ben je hier een beetje nerveus voor. Begrijpelijk, maar nergens voor nodig! Wij houden intakes om jou te helpen. We willen ervoor zorgen dat jij de studie vindt die bij jou past. Tijdens het intakegesprek is het belangrijk dat je gewoon jezelf bent. Vertel oprecht wat jou interesseert, waar je goed in bent, en wat jouw toekomstdromen zijn.
Hoe ziet de intake eruit per opleiding?
Het intakeproces bij Nimeto verschilt per opleiding. Je krijgt tijdens de intake praktijkopdrachten die passen bij de studie van jouw keuze. Dit kan dus variëren van schilderopdrachten, tot stylingopdrachten, tot lijstmaakopdrachten. Als je tijdens de praktijkopdrachten goed presteert, ben je waarschijnlijk beroepsgeschikt voor de opleiding en krijg je een positief advies.
Het gesprek is een vast deel van de intake voor alle opleidingen, maar de gespreksonderwerpen verschillen. Als je een intake doet voor de opleiding Technisch Adviseren Vastgoed, zal het gesprek er inhoudelijk natuurlijk wel anders uitzien dan voor een intake bij Allround Stand- en Decorbouwer.