Voor ouders
Lees meer!
Wat kun je verwachten?
Je kind gaat studeren bij Nimeto. Wat kan hij of zij verwachten? En wat kunnen ouders van ons verwachten als school? Wij zetten hier alle belangrijke informatie voor ouders op een rij.
Ten eerste: hartstikke leuk dat jouw kind geïnteresseerd is in onze school! Nimeto is dé school voor creatieve ruimtemakers. Hier leren wij onze studenten hoe zij vormgeven aan de wereld om hen heen. De ruimte waarin je woont, werkt, winkelt en je ontspant. Wij leiden creatieve, eigenzinnige mensen op, die hun stempel willen drukken op de ruimte om zich heen. Dat alles binnen een warme omgeving, waar studenten echt zichzelf kunnen zijn.
Studeren bij Nimeto, hoe ziet dat eruit?
Een klein klaslokaal, waar studenten stil achter hun bureau meeschrijven terwijl de docent de les afdraait. Dat hoeft jouw kind níét te verwachten bij Nimeto. Onze studenten brengen hun dagen op school door in ruim opgezette lokalen, waar ze werken aan praktijkopdrachten. Daarnaast krijgen ze ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen.
Bij Nimeto komen jongeren op een plek waar ze de regie over hun eigen ontwikkeling leren nemen. Creatief te leren denken en doen. Waar ze zich ontwikkelen tot vakmensen met gevoel voor communicatie, samenwerking en innovatie.
Onze opleidingen
Wij bieden creatieve opleidingen aan in Midden-Nederland, waarvan je een paar alleen bij ons vindt. Bij onze opleidingen leren studenten hoe ze de ruimte om zich heen vormgeven. Maar wel op hun eigen manier. Wij bieden op dit moment 13 verschillende opleidingen aan. Dat zijn zowel BOL– als BBL-opleidingen. Ook zijn er twee verschillende onderwijsvormen waarvoor studenten zich kunnen aanmelden. We leggen je uit welke.
BOL of BBL?
Bij Nimeto kan jouw kind kiezen voor een BOL- of BBL-opleiding. Bij een BOL-opleiding zijn studenten fulltime op school. Iedere opleiding heeft ook een stageperiode in het leerprogramma staan. Een BBL-opleiding is een combinatie van school en werken. BBL-studenten werken 4 dagen per week (betaald) en gaan 1 dag per week naar school. Bij een BOL-opleiding werken studenten nog niet naast hun opleiding. Zij leren vooral op school.
Leerniveaus
Wij bieden mbo-opleidingen op verschillende niveaus aan. Sommige van onze opleidingen zijn op mbo-niveau 2, sommige zijn op niveau 3 of 4. Het is ook mogelijk om met een niveau 2- of 3-opleiding te beginnen en door te stromen naar niveau 4. Wil jouw kind graag door naar een aansluitende hbo-opleiding? Ook dat kan met een Nimeto-diploma.
Toelating en intake
Om een opleiding bij Nimeto te volgen, hebben studenten één van deze diploma’s nodig:
Niveau 2
Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of vergelijkbaar diploma niveau 1
Niveau 3
• vmbo: diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
• havo: minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
• mbo: diploma niveau 2
Niveau 4
• vmbo: diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
• havo: minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
• mbo: diploma niveau 2 of 3
Met de juiste vooropleiding en een aanmelding wordt jouw kind nog niet meteen geplaatst voor een Nimeto-opleiding. Wij doen ook altijd een intake. De intake bestaat uit praktijkopdrachten en een kennismakingsgesprek. Zo zien wij of de opleiding bij de student past, en andersom. Meer details lees je hier.
Stage lopen
Studenten doen tijdens onze opleidingen zoveel mogelijk praktijkervaring op. Bij BBL-opleidingen gebeurt dat sowieso, maar hoe zit het bij BOL-opleidingen? Het antwoord is stages. Alle BOL-studenten lopen minstens één, maar soms ook twee keer een aantal maanden stage. Hoe lang de stage duurt en hoe deze opgebouwd is, hangt af van de opleiding.
Jouw kind doet met een stage niet alleen praktijkervaring op. Hij of zij ontdekt op de werkvloer ook passies en talenten. Erg handig om een richting te bepalen voor de toekomst! Onze studenten krijgen daardoor een duidelijk idee van wat ze willen doen.
Je kind studeert af - en dan?
Je wilt natuurlijk dat je kind na de studie goed terecht komt. Wij ook. Daarom houden we de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed in de gaten. Dit doen we onder andere door nauw contact te houden met (stage)bedrijven. Zij weten welke nieuwe werktechnieken er zijn en wat hun klanten vragen. Wij geven dit door aan onze studenten, zodat hun kennis altijd up to date is. Op deze manier sluiten onze studies goed aan op de eisen van de branches. Studenten komen zo goed voorbereid op de arbeidsmarkt terecht.
Ondersteuning voor studenten
Heeft jouw kind extra ondersteuning nodig? Dat kan bij Nimeto. Wij vinden het belangrijk dat alle studenten bij ons een opleiding kunnen volgen. Leerproblemen, lichamelijke/psychische problemen of een moeilijke thuissituatie mogen daarbij niet in de weg staan. Meer informatie over de ondersteuning die wij studenten bieden vind je hier.
Los van extra voorzieningen die jouw kind misschien nodig heeft, bieden wij al onze studenten basisondersteuning. Elke student heeft een mentor op school. Deze is het eerste aanspreekpunt voor studenten en hun ouders. Studenten kunnen met hun mentor praten over hun opleiding en wat daarin goed en minder gaat. Ook persoonlijke zaken en problemen bespreken is mogelijk.
Wanneer studenten bezig zijn met hun stage, is de mentor niet meer hun eerste aanspreekpunt voor opleidingszaken. Op dat moment hebben ze hiervoor een stagedocent.
Kosten voor onze opleidingen
Hoeveel geld een opleiding kost, hangt er natuurlijk vanaf hoe lang deze opleiding duurt. Wij bieden één- en tweejarige opleidingen aan, maar ook drie- en vierjarige. Wij rekenen voor studenten vanaf 18 jaar het wettelijk lesgeld voor mbo-opleidingen. Mbo-studenten hebben na hun 18e recht op studiefinanciering van de overheid. Voor die tijd hebben ze al wel recht op het studentenreisproduct.
Naast de kosten voor de studie zelf zijn er ook materiaalkosten. Studenten hebben een laptop met recente software nodig voor hun studie. Verder zijn kosten voor studieboeken voor eigen rekening. Materialen voor praktijkopdrachten en projecten, zoals schildermaterialen, mag je zelf aanschaffen als je dat wilt. Dit is niet verplicht.
Dan zijn er nog kosten voor eventuele excursies en studiereizen. Deelname hieraan is niet verplicht, maar wel leuk en leerzaam!